Je bent niet je gedachten, en je bent dus ook niet je angsten.
Ieder mens heeft verschillende basisemoties:
De 5 B's:
En verder nog:
Emoties zijn subjectieve gevoelens, het is een innerlijke beleving. Ze worden door een bepaalde situatie opgeroepen of kunnen spontaan optreden. Emoties gaan samen met lichamelijke reacties, gezichtsuitdrukkingen en gedrag.
We zijn allemaal uniek en elke therapie wordt dan ook op jouw doelen en wensen afgesteld. Enkele resultaten kunnen zijn:
Op zich zijn emoties, ook negatieve emoties, een dankbaar geschenk voor de mensheid. Het beschermt hem/haar immers tegen gevaar. Het is een natuurlijke reactie op mogelijks gevaar. De zogenoemde vecht-, vlucht- of verstarreactie is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er een acuut gevaar dreigt. Deze reactie wordt in gang gezet door ons autonoom zenuwstelsel. Het begint met plotse hevige stress en angst. Als gevolg gaat ons lichaam de hormonen adrenaline en cortisol produceren. Ons lichaam wordt voorbereid om in gevecht te gaan of om te vluchten. Som is verstarren of verstijven de veiligste optie, maar deze reactie komt minder voor. Het gebeurt allemaal als 'vanzelf'. Het spreekt voor zich dat het 'autonoom' zenuwstelsel werkt zonder dat we er vat op hebben. Nogmaals, in vele omstandigheden is dat maar goed ook voor onze veiligheid. Als het gevaar geweken is, produceert het lichaam andere hormonen, namelijk endorfines en dopamine om de balans in ons lichaam terug te herstellen. Het parasympatisch zenuwstelsel, een deel van het autonoom zenuwstelsel, komt in actie.
Het probleem stelt zich pas als de angst groter wordt dan het objectieve gevaar. We spreken dan van irreële angst. Irreële angsten kunnen zodanig je leven beïnvloeden dat het je dagelijks functioneren verstoord. We spreken dan van een angststoornis. Het gaat over gedachten die je koppelt aan angst. Angst komt bij zeer veel mensen voor, je bent dus in geen geval de enigste die hier last heeft. Alsof ongewenste angst op zich nog niet vervelend genoeg is, heeft het ook nog eens negatieve gevolgen op korte en lange termijn:
Emotioneel gezien maakt het je onzeker en gefrustreerd. Frustratie kan dan weer leiden tot boosheid en verdriet. Het is moeilijk om je zelfvertrouwen en zelfwaarde in stand te houden. Angst kan je behoorlijk belemmeren in het leven van je dromen en je doelen. In veel gevallen wordt je sociaal netwerk ook kleiner. Je gaat situaties uit de weg. Deze vermijding en ontsnapping kan ertoe leiden dat je je eigen behoeftes en verwachtingen teniet doet.
Op lichamelijk vlak is de kans groot dat je versnelde hartkloppingen voelt, een licht gevoel in je hoofd ervaart, je hebt het benauwd door een gejaagde ademhaling, je trilt en transpireert en nog zoveel meer. Het zijn de gevolgen van het orthosympatisch zenuwstelsel (een deel van het autonoom zenuwstelstel) in actie. Deze lichamelijke reacties kunnen op zich geen kwaad, maar kunnen wel als angstaanjagend ervaren worden. We zitten dan in een vicieuze cirkel: iets heeft je angstig gemaakt, je autonoom zenuwstelsel komt in actie, je ervaart lichaamssymptomen die je nog angstiger maken en je orthosympatisch zenuwstelsel blijft in actie. Er is geen terugkeer naar lichamelijke balans (parasympatisch zenuwstelsel) en dat is zeer vermoeiend! Men noemt dit verschijnsel 'angst voor de angst'. Het vergroot je eigen kwetsbaarheid.
Met inzichten, technieken en oefeningen kunnen we de angst aanpakken. Op die manier doorbreken we ook de 'angst voor de angst'. Daarmee vergroten we jouw zelfvertrouwen en met je zelfvertrouwen vergroten we jouw wereld en kan je je doelen en dromen verwezelijken. Als je dit wenst, kan de ademtechniek hartcoherentie je hierbij helpen. Meer info kan je op deze website terugvinden.
Herken je jezelf hier voor een deel of volledig in? Zo ja, dan nodig ik je uit om via 'contact' een afspraak te maken.
Hilde Van Heuven
0640.818.523
Copyright © Hilde Van Heuven
Built with 💪 by upshift