Hartcoherentie

Terug

Adem jezelf rust in!

Hartcoherentie is de weg naar een gezonde en normale ademhaling.

Het dagelijkse leven is voor velen hectisch en jachtig. Gezin en werk combineren is niet altijd makkelijk. Zolang je alles op een rijtje hebt, is het goed en gezond. Toch zien we hoe langer hoe meer mensen lijden onder langdurige stress, angsten en emotionele conflicten. Ontspanning is vaak iets wat op de laatste plaats komt. Er is onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor men uitgeput geraakt. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, depressieve gevoelens, darmklachten, opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid, té emotioneel zijn en burn-out, kunnen hiervan de gevolgen zijn. Dit zijn de gevolgen van ons autonoom zenuwstelsel dat uit balans is.

De enige weg waarop we het autonoom zenuwstelsel kunnen beïnvloeden, is via de ademhaling. Door de ademtechniek hartcoherentie toe te passen merk je dat je je gezonder, minder gestrest en rustiger gaat voelen.

Herken jij jezelf in één of meerdere bovenvernoemde symptomen? Wil je jezelf terug in balans brengen? Dan is hartcoherentie de oplossing voor jou!

Hoe werkt hartcoherentie?

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode. In een notendop: het hart brengt het autonoom zenuwstelsel tot rust en de ademhaling brengt het hart tot rust.

Jouw hartrimte wordt bepaald door emoties, gedachten en je ademhaling. Negatieve- of angstige gedachten en emoties doen jouw hartslag versnellen. Dit brengt je uit evenwicht. Het is nu net via bewuste ademhaling dat je terug balans kan vinden. Deze ademtechniek brengt het hart in een bijzondere staat. Verscheidene mechanismen in het lichaam gaan elkaar dan versterken zodanig dat er een harmonische werking ontstaat tussen het brein, het hart en de bloeddruk, ademhaling en hormoonregeling. Door slechts enkele minuten per dag deze methode toe te passen kom je in een kwalitatieve herstelfase met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest!

hartcoherentie

In bovenstaande figuur zie je de blauwe golf, dat is de ademhaling en de rode is die van de hartritme variatie. De rode vierkantjes stellen de hartslagen voor.

De eerste minuut zie je een oppervlakkige ademhaling en een snel veranderend hartritme. Na twee keer lang en rustig uitademen zie je een veel rustiger patroon bij het hartritme. Het hartritme versnelt en daalt gelijkmatig met de ademhaling. Er komt dus meer rust in het systeem van het hart en ook meer rust in het systeem van het autonome zenuwstelsel. De adem is de sleutel om deze rust te verkrijgen.

Effecten van hartcoherentie-training:

 • Herkennen van innerlijke stressbeleving
 • Verbetering van concentratie en focus
 • Bevordering van creatief denken
 • Bevordering van rustgevoel en welbehagen
 • Verhogen van relativerend vermogen
 • Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress
 • Verandering van gedrag en denken in positieve zin
 • Bloeddruk regulerend, daling van hoge  bloeddruk (stress gerelateerd).
 • Effect op hartritmestoornissen (stressgerelateerd)
 • Verhoging van weerstand tegen ziekten
 • Beheersing van angsten
 • Ondersteunend effect bij regulering van  bloedsuiker  waarden
 • Toename van energie
 • Toename van performantie
 • Regulering van lichaamsgewicht ( bij emo-eten)

Praktisch:

Tijdens de individuele sessies krijg je inzichten in hoe je lichaam werkt. Daarenboven is het doel van deze training om in de verdere toekomst zelfstandig de oefeningen te kunnen uitoefenen. Iedere sessie bestaat uit het meegeven van informatie en de oefeningen. Stelselmatig en op jouw tempo worden de oefeningen opgebouwd en ingeoefend. De ademtechniek is niet moeilijk, vraagt wel om een dagelijkse discipline. De beloning is groot!

 • Sessie 1 (1,5u): Intake. Hoe werkt jouw zenuwstelsel? Wat doet stress met jou? Wat is de invloed van ademhaling? Hoe kan je “onthaasten”? Bewust leren ademen. Informatie over (gratis) apps die je helpen ritmisch te ademen. Eerste meting met biofeedback apparatuur. Thuisopdracht.
 • Sessie 2 (1u): Hoe ging het de voorbije 2 weken? Hoe kan je jezelf in balans brengen? Wat is hartcoherentie en de functie van het hart? Hoe kan je thuis zelfstandig meten of het zenuwstelsel in balans is? Tweede meting met biofeedback apparatuur. Thuisopdracht.
 • Sessie 3 (1u): Ervaring bevragen van voorbije periode. Wat is de rol van hormonen en wat is de invloed van emoties? Hoe kan je een betere emotionele beheersing bekomen en veerkracht opbouwen? Derde meting met biofeedack apparatuur. Thuisopdracht.
 • Sessie 4 (1u): Eindevaluatie dmv vragenlijst van 4 domeinen: lichamelijke klachten, negatieve stress, depressie en angst. Hartcoherentie in je dagdagelijkse leven: tips en tricks bij acute en toekomstige stress, conflicten, faalangst,…. Werken aan een emotionele huishouding. Laatste meting met biofeedback apparatuur.

Tussen elke sessie is er een tijd van ongeveer 2 weken zodat je de aangeleerde ademtechniek kan oefenen.

Vraagt hartcoherentie oefenen veel tijd?

Je kan 3 maal per dag 6 minuten oefenen of 2 maal 10 minuten. Deze deelname vraagt weinig van je dagdagelijkse tijd, maar wel aandacht en discipline voor de beoefening van hartcoherentie. Deze korte tijd geeft je een kwalitatieve herstelfase met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest!

Indien gewenst, kan je bijkomende vragen stellen of een afspraak maken via het contactformulier.

Hilde Van Heuven

0640.818.523

Social media

Copyright © Hilde Van Heuven

Built with 💪 by upshift