Werkwijze

Algemene werkwijze

Ik werk volgens de Oplossingsgerichte, Cognitieve en Systemische Therapie, ook wel Oplossingsgerichte Korte Therapie (Solution-Focused Brief Therapy) genoemd.

Oplossingsgerichte Therapie is een vorm van psychotherapeutische hulpverlening. De kern hiervan is dat de focus ligt op de positieve verandering in plaats van het probleem. Een samenwerkingsrelatie tussen twee gelijkwaardige gesprekpartners. Samen kijken naar wat mogelijk is. Stapje voor stapje, op het tempo van de cliënt gaan ze op het beoogde doel af. Therapeut en cliënt onderzoeken de talenten en vaardigheden die de cliënt al in huis heeft om zijn/haar probleem aan te pakken. Het uitgangspunt is dat de cliënt de capaciteiten heeft om zelf doelen te formuleren, oplossingen te bedenken en deze uit te voeren. Daardoor kan de cliënt in de verdere toekomst vaak zelf moeilijke situaties constructief en creatief aan. De therapeut versterkt daardoor de autonomie van de cliënt.

Oplossingsgericht werken hanteert de volgende drie basisprincipes:

  1. Wat niet stuk is, dien je niet te herstellen.
  2. Zoek uit wat werkt en doe hier meer van.
  3. Als iets niet werkt, stop er mee en doe iets anders.

Oplossingsgerichte therapie is een taalgerichte methode. De gespreksstrategie toont zich in het stellen van effectieve vragen. Vragen die je helpen te focussen op de oplossing in plaats van op het probleem. Om een passende oplossing te vinden moeten de juiste vragen gesteld worden.

Hieronder enkele voorbeelden om het verschil in aanpak duidelijk te maken:

probleemgerichte therapieoplossingsgerichte therapie
probleem analyserenoplossing zoeken
gericht op het verledengericht op de toekomst
waar wil ik van afwaar wil ik naar toe
wat is er moeilijkwat is er mogelijk
focus op de klachtfocus op de kracht
probleem staat centraalde persoon staat centraal
focus op tekortkomingenfocus op talenten

Hilde Van Heuven

0640.818.523

Social media

Copyright © Hilde Van Heuven

Built with 💪 by upshift